Station als visitekaartje van gezond Groningen (2024)

Table of Contents
[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende: Vermist meisje (16) uit Groningen terecht Jinek biedt excuses aan voor overtreden verbod rechtbank: uitzenden stem Ruinerwold-verdachte was fout Een waarschuwing voor te veel vitamine B12? Hoe zit het eigenlijk met dit supplement? Dit moet je weten Voor eens en altijd: wat zit er nu precies in frikandellen? UMCG: Pas op met vitamine B12, want overdaad schaadt (update) Net Binnen School in Nijmegen ontruimd om dreiging Hackers vielen ook Gelderland aan via Citrix Daar is-ie weer: het treintje van Musk duikt op aan hemel boven Groningen Pizzabakker spekt tegen zijn zin de staatskas met 'spaargeld' Kinderen omgekomen door ongeluk met schoolbus in Duitsland Lees meer Opinie: Lessen in digitale weerbaarheid nodig Opinie: Uitzien naar een robuuste toekomst op de lange termijn Opinie: 'Kan diftar bij het restafval?' Opinie: Waarom het onderwijs wel moet staken Opinie: 'We zijn dwangmatig netjes, en de natuur heeft het nakijken' Column Irma van Steijn: Lekker dromen Opinie: 'Imker in een kwaad daglicht gezet' Opinie: Praten over zorg: over mij, zonder mij is tegen mij Opinie: Feitenvrij getier over Ongehoord Nederland toont aan hoe groot de behoefte aan deze nieuwe omroep is Opinie: Bij schulden eerst de mens, dan het geld Opinie: 'Slechte verliezers in Slochteren' Opinie: 'Iets verbieden is geen wondermiddel' Opinie: versterk de rol van de provincie bij crisisaanpak Opinie: 'Verdubbeling N34: Hunebedbouwers draaien zich om in hun trechterbekers’ Verder vandaag Grote onrust in Zuidlaren door komst TBS'ers: 'Wij willen geen Michael P. in ons dorp' Met deze foto van bloedende boer wint Siese Veenstra uit Groningen de Zilveren Camera Mannen beroofd en in val gelokt via datingapp Grindr door tienerjongens uit Hollandscheveld en Hoogeveen Daar is-ie weer: het treintje van Musk duikt op aan hemel boven Groningen Boze opa uit Warffum moet zich laten behandelen na het bedreigen van de pleegouders van zijn kleinkinderen
  • Nienke Schripsema, Roya Shokoohi, Ward Rauws, Mark Mobach en Cor Wagenaar
  • Opinie
Station als visitekaartje van gezond Groningen (4)

De noordzijde van het Groninger hoofdstation zou het visitekaartje van de stad moeten worden als de meest leefbare kennisstad van Nederland. Groninger kennisinstellingen kunnen er een bijdrage aan leveren.

De entree van Groningen, het hoofdstation, gaat op de schop. Het busstation verhuist naar de zuidzijde, er komen een voetgangerspassage, een fietstunnel en extra treinsporen. Voor de zuidzijde liggen de plannen klaar, het ontwerp van de noordzijde moet nog beginnen. Een uitgelezen kans om met dit gebied de toon te zetten voor een gezond, groen en gelukkig Groningen! Want hoe richt je een gebied in dat bijdraagt aan gezondheid? Welke omgeving maakt gelukkig? Laten we de kennis en kunde in onze City of Talent bundelen om deze vragen te beantwoorden, en samen een stationsgebied ontwerpen voor gezonde, gelukkige Groningers.

Betere verbinding

De doelen voor het stationsgebied zijn helder: de verbinding tussen station en Stad moet beter en het stationsgebied moet behalve een plek voor aankomst en vertrek, een plek worden waar mensen graag verblijven. In het ontwerpproces is het de bedoeling dat gemeente, ontwerpers, inwoners en reizigers allen vanuit hun eigen perspectief bijdragen aan het eindresultaat.

Als hoofdentree van de stad zou het nieuwe stationsgebied de koers van de stad moeten uitdragen. Het nieuwe college van B en W zet, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord, in op een ‘gezond, groen, en gelukkig Groningen’, waarin de mens centraal staat en de openbare ruimte toegankelijk en aantrekkelijk is voor iedereen. Met hun speerpunt healthy ageing kunnen de RUG, Hanzehogeschool en het UMCG aan dit doel bijdragen. In het ontwerpproces voor het stationsgebied kunnen zij meedenken vanuit hun kennis over de invloed van de fysieke omgeving op gezondheid en geluk, maar ook over methodes voor samenwerking met reizigers en inwoners. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld met nieuwe vormen van burgerinbreng dat het stationsgebied mikpunt wordt van publieke kritiek, zoals het stadsbalkon?

Samenwerking

Het verbinden van kennis en praktijk in de stad werkt. Zo werken de Hanzehogeschool en de Gemeente Groningen samen rond het beweegvriendelijk inrichten van wijken en wordt de wijk Paddepoel in samenwerking met wetenschappers van RUG en UMCG gezonder ingericht. In Selwerd onderzoekt de gemeente samen met onder anderen RUG-wetenschappers of het wijkverbeteringsprogramma daadwerkelijk bijdraagt aan gezondheid en welbevinden. Met dit soort samenwerkingen tussen onderzoek en praktijk komen we steeds beter te weten wat écht werkt.

Het planten van een paar extra bomen blijkt namelijk niet genoeg. Een extra speeltuin in de wijk betekent niet automatisch dat kinderen vaker buiten zullen spelen. Ook de zogenaamde urban gyms, de buitenfitnessparkjes, hebben op zichzelf maar weinig effect. Om Groningen echt gezonder en gelukkiger te maken moeten we kijken naar de verschillende contexten van gezondheid en geluk. Voor echte verbetering moeten we gezondheid en geluk zien in relatie tot de fysieke en sociale omgeving, waarin allerlei factoren die op het eerste oog niet direct verbonden lijken aan gezondheid, toch van invloed zijn op het welbevinden.

Integrale blik

Vanuit de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) kunnen we bijdragen aan deze integrale blik. Samen met partners als gemeenten, provincie, zorgverzekeraars en GGD’en vertaalt het netwerk van de AJSPH kennis over gezondheid naar concrete verbeteringen in de praktijk. Het netwerk is een samenwerking tussen de RUG, Hanzehogeschool en het UMCG, die zich richt op meer gezonde jaren. Alle wetenschappelijke disciplines van Groningen zijn vertegenwoordigd. Zo kunnen we bijdragen aan zo effectief mogelijk beleid voor een gezond en gelukkig Groningen.

Boerenmarkt

We weten namelijk al van alles over wat belangrijk kan zijn voor het stationsgebied. Zo is het belangrijk dat het toegankelijk en bruikbaar groen bevat, een winkelaanbod heeft dat interessant is voor reizigers en bewoners, en uiteraard schoon en veilig is. Het gebied moet voorbereid zijn op klimaatverandering en – uiteraard – bij alle weersomstandigheden uitstekend functioneren als station. De noordzijde is bij uitstek geschikt om verbinding te maken met actuele activiteiten in het Groninger Museum of de Oosterpoort met bijvoorbeeld interactieve schermen, en voor profilering van Groningen als healthy ageing stad. Een farmers’ market met lokale producten brengt het Groninger land dichtbij.

Leefkwaliteit

Het stationsgebied kan zo een uitnodiging tot spelen worden die verder reikt dan de welbekende ‘pianotrap’ in Stockholm. Het gaat om place making, waarbij het stationsgebied voor Stadjers een bestemming zonder reis kan zijn en voor reizigers een gebied waar de typische leefkwaliteit van Groningen direct tot uiting komt. Laten we gezamenlijk het stationsgebied zo ontwerpen dat het daadwerkelijk bijdraagt aan een gezond, groen en gelukkig Groningen. Station Groningen als visitekaartje voor de meest leefbare kennisstad van Nederland: gemeente Groningen, we denken graag mee!

Dr. Nienke Schripsema, Aletta Jacobs School of Public Health; Dr. Roya Shokoohi, Kenniscentrum Noorderruimte, Hanzehogeschool; dr. Ward Rauws, Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen, RUG; dr. Mark Mobach, Kenniscentrum Noorderruimte, Hanzehogeschool en prof. dr. Cor Wagenaar, Kenniscentrum Architectuur, Stedenbouw en Gezondheid, RUG

[firstName], je hebt net een Station als visitekaartje van gezond Groningen (5)artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen

Toon reacties

Lees meer

Opinie: 'Station als visitekaartje van gezond en groen Groningen'

Station als visitekaartje van gezond Groningen (27)

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Station als visitekaartje van gezond Groningen (28) Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Station als visitekaartje van gezond Groningen (29) Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.

Verder vandaag

Station als visitekaartje van gezond Groningen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5661

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.