Bezienswaardigheden Asheville, North Carolina (2024)

Asheville is een bruisende plaats met veel historische gebouwen en een prachtige omgeving; de Great Smoky Mountains en de Blue Ridge Parkway zijn hiervan het bewijs. Het mondaine Asheville met haar levendige centrum vol kleine cafés, winkelstraten en vele straatmuzikanten, heeft bijna een Europese sfeer. Asheville is een toevluchtsoord voor de rich and famous, waaronder voormalig president Obama. Trekpleister is het wereldberoemde Biltmore Estate, het landgoed van de vermogende familie Vanderbilt. De stad is bovendien een populaire filmlocatie. Zo werden films als Last of the Mohicans, Being There, The Fugitive, Richie Rich, Hannibal, Patch Adams, Forrest Gump, Dirty Dancing en House of Poets er (gedeeltelijk) opgenomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Het centrum van Asheville is compact en dateert voornamelijk uit 1920. De gebouwen hebben een charmant mengsel van art deco, beaux arts en gotische architectuur. Een van de leuke bezienswaardigheden is het Flat Iron Building dat een mini-versie is van de New Yorkse variant. Mooie gebouwen zijn de City Hall en het gerechtsgebouw dat ernaast staat. Andere architectonische hoogstandjes zijn Battery Park Hotel, het Jackson-gebouw en de St. Lawrence-basiliek. Het Montford District herbergt daarnaast allerlei huizen uit de Victoriaanse periode, terwijl het Biltmore doet denken aan de grandeur van middeleeuwse, Europese kastelen. Asheville zelf is trots op The Grove Arcade; een indrukwekkend bouwwerk met glazen plafond - geheel gevuld met winkels en restaurants. Ook rond The Grove Arcade vind je eigenzinnige winkeltjes, zoals de Asheville Bee Charmer - waar je lokale honing kunt kopen.

Biltmore Estate

De belangrijkste culturele attractie van Asheville is het Biltmore Estate, het grootste woonhuis van Amerika van de Vanderbilts. Dit Franse renaissancekasteel telt 250 kamers, waarvan meer dan veertig badkamers. Tot het landgoed behoren eveneens uitgestrekte tuinen, cafés, een wijnmakerij (met proeverijen), een grote souvenirwinkel en hotel. Biltmore Estate werd gebouwd in opdracht van George Vanderbilt in de zomer van 1895. Hij bracht er zeker één vakantie door. Het is voordelig om ten minste een week van tevoren online je tickets te kopen. Wil je een (audio)tour, dan betaal je extra. Neem ruim de tijd: een bezoek aan het kasteel en de omringende tuinen kost al gauw een paar uur.

Uit eten

In Asheville kun je zowel lokale lekkernijen als wereldgerechten proeven. Bij Cúrate proef je typisch Spaanse tapas; Rhubarb serveert maaltijden uit de regio. Van de menukaart tot het aardewerk: alles weerspiegelt het (traditionele) leven in de Appalachen. Niet-vegetariërs kunnen zich in Buxton Hall tegoed doen aan vullende "barbecuegerechten", zoals mals varkensvlees met groenten gekookt in jus met als toetje een mierzoete bananenpudding. De foto's aan de wand herinneren je eraan dat hier vroeger een schaatsbaan zat.

Bierbrouwerijen

Asheville ademt een gezellige sfeer en is daarom erg populair. Er zijn diverse farmers markten en shows met live muziek om van te genieten. Ervaar het zelf en bezoek een show in Park Square Park, Orange Peel of Salvation Station. Asheville is in Amerika bekend als 'bierstad', het stadje telt meer dan 20 brouwerijen en in de directe omgeving zijn er nog eens zo'n 60 brouwerijen te vinden.

Chimney Rock State Park

Ongeveer veertig kilometer ten zuidoosten van Asheville wappert een Amerikaanse vlag boven op een bijna honderd meter hoge rots. Via een lift kun je naar boven en het uitzicht vanaf deze 'chimney' in je opnemen. Bij goed weer kijk je 75 kilometer ver. Een andere publiekstrekker in het staatspark is de 123 meter hoge Hickory Nut Falls, de tweede hoogste waterval ten oosten van de Mississippi. Via een korte wandelroute (1,2 km) kun je de waterval bekijken.

Blue Ridge Parkway

Asheville ligt aan de Blue Ridge Parkway; een beschermde, toeristische weg met prachtige wandelpaden, uitkijkpunten en culturele stopplaatsen. In het Blue Ridge Parkway Visitor Center in Asheville (Milepost 384) krijg je informatie over alle bezienswaardigheden en activiteiten aan de weg. Haal er in elk geval een plattegrond om te zien waar je de mooiste uitkijkpunten en wandelroutes vindt.

Feiten

StaatNorth Carolina
CountyBuncombe
Oppervlakte107 km²
Hoogte650 meter
Inwoners83.000
TijdzoneEastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart.Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Asheville kent een gematigd subtropisch klimaat, zoals in de rest van het zuiden van de Verenigde Staten. Omdat de stad hoger gelegen is, is de temperatuur in de stad gemiddeld lager. De gemiddelde zomerse temperatuur ligt net onder de dertig graden Celsius, terwijl in de winter de temperaturen kunnen dalen tot net boven het vriespunt. Sneeuwval komt in deze regio nauwelijks voor, hoewel ijzige regenbuien wel eens kunnen voorkomen.

Geschiedenis

Het gebied waar nu Asheville ligt, was vroeger het land van de Cherokee, een inheemse indianenstam. Door de komst van de Europeanen en de ziektes die ze meebrachten, slonk de populatie echter snel. In 1784 stichtte Samuel Davidson een kleine nederzetting in het gebied, tot hij meegesleurd werd in het bos door Cherokee-indianen en daar vermoord werd. Zijn familie vluchtte weg. Om wraak te nemen op de moord op Samuel, zette William Davidson - de tweelingbroer van Samuel - en Daniel Smith - de zwager van Samuel - een expeditie op om het lichaam van Samuel te vinden en het land te heroveren. Dit lukte en enkele maanden later vestigden ze zich in het gebied. In 1790 telde het gebied (met uitzondering van de indianen) volgens de Amerikaanse overheid duizend inwoners. In 1793 kreeg het dorpje de naam Morristown, tot het in 1797 de huidige naam Asheville kreeg, genoemd naar de toenmalige gouverneur van North Carolina: Samuel Ashe.

In de Amerikaanse burgeroorlog speelde Asheville een relatief onbelangrijke rol. Hoewel er ook in deze regio strijd werd geleverd bleef het stadje lange tijd de oorlog bespaard. In 1865 werd de slag van Asheville geleverd, die ervoor zorgde dat de legers van de noordelijke staten zich moesten terugtrekken tot achter de rivier de Tennessee.

De gevolgen van de oorlog waren in Asheville echter beduidend groter dan verwacht. Aangezien het stadje in het verslagen zuiden lag, kreeg het te maken met economisch en sociaal zware tijden, die zich uitten in een neergang van de plaatselijke arbeidsvoorziening.

De omslag kwam door de aanleg van een treinstation in de jaren 1880, wat een positieve invloed had op de economie. Bedrijven vestigden zich, en het aantal inwoners groeide gestaag. Asheville groeide gestaag en kon gerekend worden tot een van de rijkste gebieden in de regio. De beurskrach in de jaren 1920 hadden echter een grote impact op de stad. Veel banken gingen failliet en de schuld per hoofd van de bevolking tot een van de hoogste schulden in heel Amerika.

Het stadsbestuur besloot niet bij de pakken neer te zitten en betaalde de schulden af, waardoor Asheville vooruit kon kijken naar een betere toekomst. Tot aan de depressie in de jaren tachtig van de vorige eeuw was er weer economische groei te zien, die door de crisis geremd werd. Deze crisis had niet alleen negatieve effecten: door geldtekort konden de historische gebouwen niet verbouwd worden, waardoor Asheville haar authentieke karakter tot de dag van vandaag behield. In Asheville zijn dan ook veel gebouwen in art-decostijl te bewonderen.

Bezienswaardigheden Asheville, North Carolina (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6575

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.